#1 varumärke på Katanas | Fri frakt i Sverige

Nomenklatur för den japanska katanan

Det emblematiska vapnet för den stigande solens imperium, samurajernas huvudblad sedan 1392 och Muromachi-perioden, är precisionssmidd för att säkerställa perfekt balans och skärning.

Varje detalj i samurajsvärdet är behärskad och utformad för att optimera dess prestanda. Den japanska vokabulären som används för att beskriva katana är rik och förtjänar lite förtydligande för att hjälpa dig att upptäcka detta viktiga svärd.

Bladet


Bladet är utan tvekan den viktigaste delen av Katana och bestämmer inte bara dess hantering utan också dess skärpa, beroende på dess form, dess specifika egenskaper och de stål som det är tillverkat av. Här är några termiska uppgifter om bladet:

blad-katana-dragon

 • Nagasa: Bladets längd, mätt i en rak linje från skåran på baksidan av habaki (Munemachi) till bladets spets.
 • Sori: Bladets krökningsvinkel.
 • Shinogi är den ås som löper längs mitten av den japanska katanan på den icke-kantade sidan. Det är en distinkt vinkel på en katana och dess position är mycket viktig.
 • Shinogi Ji: Detta är den platta delen av bladet ovanför Shinogi-linjen.
 • Mune: Baksidan av katana-bladet. Den är tjockare och bredare och säkerställer bladets soliditet och balans samt fördelningen av kraften i snittet. Mune kan ha dekorativa detaljer. I vissa stridstekniker används mune för att slå utan att skada bladet eller leverera dödliga slag.
 • Hamon: Härdande linje som skiljer den styva delen från den flexibla delen av bladet. Bladet är belagt med lera som kyls mycket snabbare, vilket gör det styvare och skarpare och bildar hamon där de två delarna separeras.
 • Kissaki: Detta är spetsen på det japanska svärdbladet. De sista centimetrarna böjer sig uppåt. Det finns flera olika spetsar som varierar i längd och form, t.ex. Chu Kissaki (medelspets) och O-Kissaki (stor spets).
 • Boshi: Detta är den krökning som skiljer spetsen (Kissaski) från bladets kropp. Denna härdade och anlöpta del avgränsas av hamon.
 • Yokote: Yokote är en skarp linje som skiljer katanas spets från resten av svärdet. Dess vinkel definierar bladets balans och påverkar dess skär- och stötförmåga.
 • Mono-uchi: Detta är huvudområdet som är tänkt att skära i strid. Det sträcker sig från Yokote till en tredjedel av bladet på bladets egg (Ha), härdat och anlöpt med lera och avgränsat av hamon. Temperamentet, bladets stål och katanas skärpa avgör Monouchis skärpa och styrka.
 • Bo-Hi: Denna linje, som är urholkad på den icke-kantade delen av katanabladet, ger ifrån sig ett ljud när den skärs i vinden. Den används också för balans och för att göra bladet lättare.
 • Nakago: Detta är den del av bladet (tangen) som fortsätter under handtaget och därför inte är synlig. Smedens signatur, kallad Mei, fästs på den.

Skidan


Saya definierar skidan som helhet. Sayan är ofta tillverkad av lackerat och dekorerat trä och är utformad för att skydda bladet men också för att kunna dra snabbt.

katana slida
 • Sageo: ett rep som lindas runt sayan för att binda skidan till bärarens bälte (Obi).
 • Shitadome & Kurigata (kurikata): Gör att sageo enkelt kan knytas runt midjan.
 • Kojiri: Skidans ände

Tsuba (skydd)


Skyddet på katana kallas Tsuba. I strid används det för att skydda svärdsmannens hand och även för att hålla handen på handtaget. Dess vikt är avgörande för svärdets balans. Den är ofta dekorerad för att göra vapnet unikt. Ovanför fästet finns habaki och under detta finns seppa.

 katana vakt
 • Habaki: Habaki spelar en avgörande roll för att hålla bladet och passar exakt in i skidan för att underlätta processen att dra svärdet. Förutom sin funktionella aspekt bidrar Habaki också till att dämpa den chock och vibration som känns i handtaget under ett slag.
 • Seppa: Dessa två små brickor har en dubbel funktion. De fyller ut mellanrummen mellan Tsuba och handtaget samt mellan Habaki och Tsuba. Detta arrangemang förbättrar sammanhållningen i strukturen och bidrar, liksom Habaki, till att minska stötar och vibrationer, vilket ger en bättre upplevelse när du använder svärdet.

Fästet på tsuka


Tsuka, handtaget på den japanska katanan, är en cylindrisk struktur som förbinder bladet med tsuba (handskyddet) och ger svärdskämpen ett fast grepp.

Det är vanligtvis tillverkat av trä och är omlindat med ett siden- eller bomullssnöre som kallas Tsuka-ito, vilket ger en halkfri yta för svärdsmannens hand. Detta kuvert är traditionellt dekorerat med ett diamantmönster och kombinerar funktionalitet och estetik.

Tsuka är utsmyckat med tillbehör som menuki (dekorativa ornament), fuchi (halsband) och kashira (pommel).

Dessa element, som är både dekorativa och funktionella, bidrar till svärdets balans och förbättrar svärdsmannens grepp. Längden på Tsuka varierar beroende på fäktarens preferenser och svärdets avsedda användning.

Vissa modeller erbjuder ett tvåhandsgrepp med längre Tsukas, medan andra är utformade för enhandsbruk med kortare Tsukas.

Sammantaget är Tsuka en väsentlig del av katana, vilket ger ett säkert och bekvämt grepp för svärdsmannen samtidigt som det bidrar till svärdets övergripande estetik.

 • Fuchi: Symmetrisk till habaki, detta är en metallring under skyddet och högst upp på handtaget som förstärker strukturen.
 • Tsuka ito: Rep som täcker handtaget. Ito kan vara tillverkad av polyester, läder, bomull, mocka eller andra material och kan vara flätad i ett diamantmönster eller inte.
 • Samegawa: Detta är lädret under tsuka ito, traditionellt rockskinn, som ger bra stöd och absorberar slag.
 • Mekugi: Träpinnar som fixerar handtaget till bladet genom att passera genom nakago.
 • Menuki: Dekorationer mellan samegawa och tsuka ito.
 • Kashira: Katanaknapp tillverkad av fuchi. Den används för att fästa tsuka och för att dekorera.
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Fri leverans

Levereras kostnadsfritt under bästa möjliga förhållanden.

Avkastning

Returer är möjliga inom 14 dagar efter mottagandet av beställningen.

Kundservice

Support via email 6 dagar i veckan Svar inom 24 timmar

100% säker betalning

Alla dina data är krypterade, säkra och skyddade.